Uppteckning nummer NM-MNM1666

Titel: Vårtor och månljuse.

Upptecknare: Torvald Berg
Meddelare: Anna Örbom

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Selånger

När jag var en tio års tös, hade jag fullt med vårtor på bägge händerna, som jag skämdes rysligt för, för den delen att dom andra ungarna där i Selånger (Medelpad) retade mig och sa att det var bara bortbytingar som hade vårtor på händerna. En dag lipade jag värre för vårtorna mina, så kom mormor och smekte mig och sa så här åt mig: Hör du Anna lilla, pass på å tvätt bort vårtera me månljuse ve näste fullmåne. Du gör bara så här, tre gånger, tre kvällar i ra, så går dom allt bort, ska du få se.

Jag gjorde som mormor sa, och vid nästa fullmåne gick jag ut och ställde mig för säkerhetens skull på en bergknalle och tog med bägge händerna mot månen tre gånger och strök mig över vårtorna för var gång. Så gjorde jag tre kvällar å rad. Efter det nionde dygnet var varenda vårta borta, så enkelt det låter, men det tog bort dem det.

Mskpt. Vol I. Sid. 1182-1183.